Esquerra Unida Els Verds Ajuntament d’Aldaia

No a les retallades socials!. Perolada i manifestació a València

Dijous 12 maig a les 7 de la vesprada, davant del Banc d’Espanya (C/ de les Barques, 6)

El 2007 va esclatar la bombolla financera, i això va palesar una de les crisis més greus del capitalisme, una crisi global:

Una crisi econòmica. La riquesa cada vegada es concentra en menys mans (bancs, multinacionals...), mentre que la majoria de la població ha de patir la precarietat, l’atur, l’explotació i la pobresa.

Una crisi ambiental. Aquest model consumista i depredador ens duu a consumir més recursos, a generar més residus i a contaminar els rius, els mars, la terra i l’aire.

Una crisis energètica. Patim els riscs de l’energia nuclear, del petroli i del gas natural. Estan en mans de les multinacionals i no dubten en posar-nos en perill (Txernobil, Fukushima...) i provocar guerres (Irak, Líbia...) per controlar-les.

Una crisi alimentària. Tot i que hi ha suficients aliments per a tota la població mundial, la gent que pateix fam continua augmentat-ne. Les grans multinacionals controlen la producció i la distribució dels aliments, la qual cosa ens en fa més dependents.

Una crisi política, perquè les institucions internacionals (l’ONU, l’FMI, la UE, l’OTAN...) no són democràtiques i defensen els interessos de les multinacionals i els estats hegemònics. A més, actualment una gran part del poble no s’hi reconeix en les institucions publiques (parlaments, ajuntaments...), a causa de la corrupció i perquè la democràcia representativa barra el pas a una democràcia participativa i real. I una crisi perquè encara hi ha molts pobles i nacions que no veuen reconegut el seu dret a l’autodeterminació.

I què passa al País Valencià?

 1. L’atur continua creixent, i ja afecta a més de 523.000 persones. I això que les xifres oficials retallen les dades reals. Les xifres d’atur encara són més greus entre les dones i el jovent.
 2. La major part de contractes que es creen són temporals, la qual cosa afavoreix la por a perdre el lloc de treball i haver d’acceptar les condicions que imposa l’empresari.
 3. Han empitjorat les nostres condicions laborals amb la darrera reforma laboral: s’ha abaratit l’acomiadament, ha augmentat el poder que tenien les empreses privades de treball, es volen limitar els convenis col•lectius...
 4. Hem patit retallades en els nostres salaris. El salari mitjà és de 21.500€ bruts anuals: la meitat que en Alemanya. Més del 60% de la població és mileurista, i el nostre salari real no ha crescut durant els “anys bons†, abans de la crisi. Entre 1995 i 2005, el salari mitjà real va perdre un 4% de poder adquisitiu, però els beneficis empresarials van créixer un 73%.
 5. Retardar l’edat de la jubilació i empitjorar les condicions per poder accedir a una jubilació digna, mentre que s’afavoreixen els fons de pensions privats.
 6. Retallades en educació: menys professorat, més alumnes per aula, menys desdoblaments, menys programes per alumnes amb dificultats, més barracons, menys beques..., i mentrestant continuen i augmenten els concerts amb els centres privats. El PV només dedica 5.738€ per estudiant no universitari, només per davant de Múrcia i Andalusia.
 7. Retallades en sanitat, mentre es destinen diners per a la sanitat privada. Ens trobem a la cua de l’estat espanyol quan a la despesa sanitària per habitant.
 8. Els processos d’execució bancària i els desnonaments continuen creixent davant la impossibilitat de milers de persones de fer front a les hipoteques. El PV és el segon territori on més estan produint-se, només per darrere de Catalunya.
 9. Continua la destrucció de l’horta, es paguen preus de miseria pels productes agrícoles i s’expulsa la gent llauradora de les seues terres.
 10. S’aposta per les energies no renovables: s’allarga la vida a la central nuclear de Cofrents, es vol instal•lar un cementeri nuclear a Zarra...

Mentre tot això succeeix, no podem oblidar que...

 1. El País Valencià, juntament amb l’estat espanyol, és el territori amb més bitllets de 500€ de tota la UE. Molts d’aquests diners deixen un frau fiscal a l’any de 16.000 milions d’euros.
 2. Els alts directius del País Valencià i de l’estat espanyol són els millors pagats d’Europa. L’any 2009, el pitjor anys de la crisi, els seus salaris augmentaren un 15%.
 3. Les grans empreses valencianes i espanyoles han augmentat els seues beneficis durant els anys de crisi. Per exemple, Telefonica els augmentà un 30,8% més, fins assolir el record dels 10.167 milions d’euros. Mentre això passa, per a celebrarho, anuncien que van a retallar la seua plantilla n 20%: 5.600 llocs de treball menys.
 4. El País Valencià és un dels territoris de la UE-15 con major desigualtat econòmica. La taxa de pobresa es troba al voltant del 20,8%, una de les més altes de la UE.

Si seguim per aquest camí, nosaltres, els nostres fills i les nostres filles, viurem pitjor, més endeutades, amb feines més mal pagades, amb menys drets socials.

El futur, però, no està escrit enlloc. Que el futur siga millor o pitjor dependrà de l’oposició que es troben, de la lluita que siguem capaços de dur a terme, de la força amb què responguem.

 • Cal prendre consciència de què passa al nostre voltant.
 • Cal que analitzem i debatem què està succeint.
 • Cal que ens unim davant un dels atacs més brutals contra el poble treballador, contra la majoria de la població.
 • Cal que ens organitzem als nostres llocs de treball.
 • Cal que creem assembles d’aturats i aturades als nostres barris i als nostres pobles.
 • Cal reforçar les plataformes que lluiten contra les privatitzacions i contra els atacs als serveis.
 • Cal que enfortim els sindicats que realment ens defensen, que no pacten sense consultar-nos.
 • Cal donar suport als col•lectius socials i a les organitzacions polítiques que lluiten per transformar l’actual sistema i que no només volen fer el joc electoral.
 • Cal que ens mobilitzem, cal que recuperem els carrers!

Tot està per fer i tot és possible! No a les retallades socials! No a l’atur! No a la precrietat! Pel repartiment de la riquesa i del treball!

PLATAFORMA PELS DRETS SOCIALS VALÈNCIACompartir
Compartir/Guardar/añadir a favoritos

Portada del sitio | Contacto | Mapa del sitio | | Estadísticas de visitas | visitas: 397692

Seguir la vida del sitio es  Seguir la vida del sitio INFORMACIÒ  Seguir la vida del sitio Convocatòries   ?    |    Los sitios sindicados OPML   ?

Sitio desarrollado con SPIP 2.1.2 + AHUNTSIC

Creative Commons License