Esquerra Unida Els Verds Ajuntament d’Aldaia

Presentació Unitat Didàctica “Repressió i Franquisme†. Institut d’Estudis Polítics

València, 16 de maig a les 19 h. Centre Octubre (c/San Ferran 12) de Valéncia

La Fundació i els autors de la Unitat Didàctica, referida específicament a la repressió franquista al País Valencià, mirem de recuperar amb aquesta Unitat Didàctica una part fonamental de la nostra història, com va ser la repressió terrible sobre la qual s’imposà el règim franquista, que ha quedat reduïda en bona mesura als estudis dels especialistes i experts, però que no ha transcendit a les generacions dels nostres joves estudiants que bé desconeixen la història del fran¬quisme, o bé la coneixen des d’una visió pretesament asèptica i neutral que encobreix silencis greus i ocultacions deliberades.

L’esperit de recon¬ciliació que va caracteritzar la Transició política espanyola, després de la mort del dictador, va ser-ne l’excusa per a continuar mantenint un llençol de silenci sobre la crueltat del règim. Sota aquesta pretesa neutralitat i amb el pretext que calia oblidar el passat i mirar cap endavant, les programacions d’Història de Espanya han mantingut durant aquests temps silencis ofensius sobre la repressió de milers de víctimes, l’únic delicte de les quals va ser donar suport i defensar la legitimitat de la República i no adherir-se a la sublevació militar. Només la bona voluntat i l’actitud professional i cientí¬fica de professores i professors d’història i d’algunes institucions han pogut omplir aquest buit oficial.

En els darrers anys, a partir de l’aparició arreu del territori espanyol d’Associacions i Co¬missions Cíviques per la Recuperació de la Memòria Històrica i de l’accés progressiu a les fonts documentals dels grans arxius estatals, provincials i municipals, han començat a publicar-se estudis rigorosos que ofereixen una història real molt diferent de l’oficial que ens han contat.

L’unitat didàctica que us presentem pretén ser un material útil i un recurs per a difondre entre les noves generacions d’estudiants aqueixa part de la veritat històrica que no apareix als llibres de text, la recuperació de la qual, tal com assenyala Amnistia Internacional, és una part fonamental de la justícia. És la nostra aportació a aquest treball col•lectiu de recuperació de la Memòria Històrica que continua sent una assignatura pendent de la nostra democràcia. Així com deia Louis M. JonetCompartir
Compartir/Guardar/añadir a favoritos

Portada del sitio | Contacto | Mapa del sitio | | Estadísticas de visitas | visitas: 399741

Seguir la vida del sitio es  Seguir la vida del sitio INFORMACIÒ  Seguir la vida del sitio Convocatòries   ?    |    Los sitios sindicados OPML   ?

Sitio desarrollado con SPIP 2.1.2 + AHUNTSIC

Creative Commons License