Esquerra Unida Els Verds Ajuntament d’Aldaia

Esquerra Unida Castelló proposa 22 mesures per a garantir la participació ciutadana a l’Ajuntament

La portaveu municipal d’Esquerra Unida ha anunciat avui que el seu grup ha presentat una bateria de 22 mesures per a garantir la participació ciutadana per a la propera comissió de transparència: “Per a Esquerra Unida és fonamental desenvolupar des dels ajuntaments polítiques tendents a crear espais des d’on es vivencien pràctiques democràtiques per a la formació d’una ciutadania crítica i transformadora. Açò implica integrar als i les ciutadanes i a les seues organitzacions en els òrgans de decisió, garantint la informació i l’accés als espais de discussió i planificació. Volem un ajuntament obert, transparent i democràtic on les decisions de la seua gestió siguen portats de la mà dels i les ciutadanes de Castelló”.

En aquest sentit, la regidora va voler explicar que, a parer seu, cal augmentar la participació ciutadana en, almenys, tres aspectes diferenciats: “Per tal de millorar la participació ciutadana són tres els aspectes que, relacionats entre si, hem de transformar. El primer és el de la informació i formació en participació ciutadana que ara mateix el PP utilitza en benefici propi, amb l’única finalitat de donar-se autobombo i fer propaganda. El que cal és que la informació municipal arribe a totes les persones veïnes de Castelló, de forma que sàpiguen quines són les decisions presses per l’Ajuntament que els afecten i quins són els espais de participació existents. D’altra banda, cal formar-les en matèria de participació ciutadana, com ara explicant que és un revocatori o com es fan uns veritables pressupostos participatius, per tal que tinguen els coneixements per tal d’exercir els seus drets”.

La representant d’esquerres va voler continuar amb el segon punt que, a parer seu, cal modificar en relació a la participació ciutadana, que és un ajuntament obert a la ciutadania: “El PP manté un ajuntament segrestat en un organigrama tancat que deixa poques vies a una vertadera participació ciutadana. Aquesta participació es basa únicament a fer suggeriments en les Juntes i Consells de districte, així com en els consells sectorials. No existeixen espais oberts on els i les veïnes puguen expressar les seues opinions sense l’obligatorietat d’estar organitzats en una associació veïnal i formar part d’aquests consells. És per aquest motiu que proposem fer un nou Reglament de Participació Ciutadana on figure la participació activa de la ciutadania als Plenaris i les seues Comissions, amb el seu torn d’intervencions, deixar la participació oberta a les Comissions Informatives, adaptar les sessions de ple i comissions a l’horari que garantisca una major participació ciutadana, fixar horaris d’atenció per a tots els regidors i regidores i oferir espais municipals perquè la ciutadania puga debatre i organitzar activitats al voltant de l’activitat municipal”.

Però, cap dels dos apartats explicats per la portaveu municipal tindria sentit sense el tercer que és el de la presa de decisions: “Els veïns i veïnes de Castelló ara mateix no tenen cap mecanisme per prendre decisions en tot el que té a veure amb la gestió d’allò que directament els afecta. Des d’Esquerra Unida ens neguem a què la democràcia signifique únicament votar cada 4 anys. Els Pressupostos Participatius, tal com estan establerts ara, no contemplen més que una ínfima part del Pressupost dedicada a xicotetes inversions als barris. Cal, per tant, que la ciutadania puga prendre decisions, i per això proposem crear una regidoria de Participació Ciutadana, elaborar un nou Reglament de Participació Ciutadana que done veu i capacitat de decisió als i les ciutadanes de Castelló, crear Consells Sectorials per a cada àrea municipal, així com un Fòrum de Participació obert a la ciutadania i Fòrums cívics sectorials, realitzar assemblees de barri com a pas previ a les Comissions i Juntes de districte, elegir de forma directa als i les membres de Juntes i Consells de Districte, realitzar referèndums quan es modifiquen qüestions fonamentals com ara els serveis públics o quan ho demane el 10% del cens electoral, establir la revocació de càrrecs públics així com les iniciatives populars, participació ciutadana a les comissions d’investigació municipals, una transparència informativa total en relació a contractes i càrrecs públics i, per últim, l’elaboració d’un procés de participació democràtica en els Pressupostos Municipals en la seua totalitat i des del començament de la seua elaboració, desenvolupant propostes, en l’elaboració i en el seu seguiment”.

Per últim, Carmen Carreras ha volgut acabar explicant que la participació ciutadana i la transparència són l’única manera de lluitar contra la corrupció política: “La corrupció generalitzada, el descontrol en la despesa destinada a grans infraestructures, la política de formigó i camps de golf que des d’Esquerra Unida anàvem denunciant des de fa anys, ens han portat a una crisi econòmica i a una gran desafecció i indignació de la ciutadania. Per a recuperar la credibilitat en la política cal un canvi radical, que reordene i clarifique les competències ciutadanes, dotant a la ciutadania de tota la capacitat decisòria que ara mateix se’ls està negant, i és això el que des d’Esquerra Unida reclamem amb la bateria de mesures que hem presentat”.

LLISTAT DE MESURES

 1. Realització de fòrums oberts a la ciutadania per informar i rebre aportacions ciutadanes
 2. Organització de xarrades i cursos en barris, instituts, UJI, que fomenten la participació.
 3. Distribució de punts d’informació per la ciutat.
 4. Butlletins d’informació Municipal on consten els acords plenàries, agenda i notícies, amb espai per a tots els grups polítics i també per a rebre opinions de la ciutadania.
 5. Adaptar les ferramentes digitals de l’ajuntament per fer-les més dinàmiques donant la possibilitat al ciutadà d’interactuar. Augmentar la informació i accés a la mateixa de la web municipal (ordre dia de Comissions i Plens explicant els continguts, informació detallada dels acords adoptats, informació actualitzada de les reunions mantingudes als diferents organismes de l’ajuntament…)
 6. Establiment de llistes telemàtiques d’informació a través del correu electrònic o el mòbil.
 7. Un nou Reglament de Participació Ciutadana on figure la participació activa de la ciutadania als Plenaris i les seues Comissions, amb el seu torn d’intervencions.
 8. Participació oberta a les Comissions Informatives.
 9. Adaptar les sessions de ple i comissions a l’horari que garanteixi una major participació ciutadana.
 10. Fixar horari d’atenció a tots els regidors i regidores.
 11. Oferir espais municipals per a que la ciutadania puga debatre i organitzar activitats al voltant de l’activitat municipal.
 12. Una regidoria de Participació Ciutadana transversal amb totes les àrees.
 13. Un nou Reglament de Participació Ciutadana que done veu i capacitat de decisió als i les ciutadanes de Castelló.
 14. Creació de Consells Sectorials per cada àrea municipal.
 15. Creació del Fòrum de Participació obert a la ciutadania i Fòrums cívics sectorials.
 16. Assemblees de barri com a pas previ a les Comissions i Juntes de districte.
 17. Elecció directa dels membres de Juntes i Consells de Districte.
 18. Consultes populars (referèndums) per a aquelles qüestions més importants.
 19. Referèndum quan ho demane el 10% del cens electoral. Del mateix mode establir la iniciativa popular en el 10% del cens per tal de revocar decisions de l’ajuntament i revocar càrrecs públics.
 20. Creació i participació de la ciutadania i del teixit associatiu en les Comissions d’Investigació dels assumptes i dels càrrecs públics.
 21. Transparència informativa de tots els sous, patrimoni dels càrrecs públics i contractes públics amb empreses privades.
 22. Elaboració democràtica del procés de participació en els Pressupostos Municipals en la seua totalitat i des del començament de la seua elaboració, desenvolupant propostes, en l’elaboració i en el seu seguiment.

http://castellonconfidencial.com/eu...Compartir
Compartir/Guardar/añadir a favoritos

Portada del sitio | Contacto | Mapa del sitio | | Estadísticas de visitas | visitas: 397605

Seguir la vida del sitio es  Seguir la vida del sitio INFORMACIÒ  Seguir la vida del sitio local - comarcal   ?    |    Los sitios sindicados OPML   ?

Sitio desarrollado con SPIP 2.1.2 + AHUNTSIC

Creative Commons License