Esquerra Unida Els Verds Ajuntament d’Aldaia

EU presenta mocions en tots els ajuntaments per a que s’adherisquen al decàleg de transparència i participació de Govern Obert

L’organització d’esquerres ha elaborat una moció municipal en la què recull les 10 propostes de la plataforma ciutadana Govern Obert (GO), les quals seran traslladades a tots els ajuntaments perquè siguen aprovades i aconseguir així uns consistoris més participatius. “El ciutadà ha deixat de ser pacient, i ha començat a involucrar-se, a participar i demandar activament, i per tant, mentre les administracions siguen més transparents, actives i obertes, millor†, ha explicat la secretària de política municipal d’EUPV, Estefania Candel.

La proposta d’EUPV, per tant, recull el decàleg ja presentat per aquesta plataforma, el qual se centra en la consecució de majors nivells de transparència de les institucions i major participació dels ciutadans en aquestes. Aquest decàleg reclama, per exemple, webs municipals més socials, la presència dels ajuntaments en les xarxes socials i que aquestes tinguen una escolta activa; la creació de plataformes de col•laboració i participació ciutadanes; el foment de l’obertura de dades públiques dels ajuntaments i que aquestes puguen ser consultades i conegudes; major transparència en la gestió municipal; la utilització de ferramentes de treball col•laboratiu intern o el foment de la participació interna de l’Ajuntament.

“Necessitem un canvi per a fer possible aquesta concepció de Govern Obert. La ciutadania ha de recuperar la confiança en les institucions i a més, amb aquesta obertura total de portes s’evitarà la temptació de la corrupció, perquè totes les dades públiques estaran sotmeses a la supervisió i coneixement dels ciutadans†, assenyala Candel.

La moció que ha preparat EUPV es presentarà en tots els ajuntaments del País Valencià i l’aprovació d’aquesta suposarà que el municipi s’adhereix al decàleg de propostes, que ficarà els recursos suficients per aconseguir obrir el consistori a tota la ciutadania i que complirà aquestes propostes.

ANEXE. Decàleg Govern Obert

La idea del govern Obert no és nova, amb l’aparició del model de govern electrònic, la comunitat del SW lliure i el fenomen del Web 2.0, han obligat a canviar els paradigmes d’un estil de governabilitat tancada i arcaica, per un estil l’enfocament principal del qual és que el ciutadà es qui reclama la informació a través de les noves tecnologies, les quals li donen també majors opcions a opinar i decidir. El ciutadà no vol rebre només propaganda o informació dirigida. Això, per tant i sense dubte, suposa un traspàs de poder de les autoritats públiques cap a la ciutadania.

El ciutadà deixa de ser un ciutadà pacient, comença per involucrar-se més, a participar i demandar activament, i per tant, mentre més transparents, actius i obert siguem, les condicions de satisfacció tant l’administració com els ciutadans milloraren per complet. És clar el primer pas és el mes difícil, el canvi de mentalitat.

La transparència, a través d’una obertura a la informació pública (Dades obertes, estàndards oberts, font oberta, etc) fomentant així una de les etapes finals de tota estratègia de govern electrònic, democràcia digital, on administració pública es troba en una constant conversa amb els ciutadans, brindant-los l’accés i ús d’informació que permeten facilitar la col•laboració, transparència i la participació.

L’accés a la informació és un dret constitucional, previst en l’article 105 de la Constitució Espanyola de 1978, que a data d’avui, encara no ha estat desenvolupat.

És per això, que des de Govern Obert presenten el següent decàleg:

  • Aconseguir webs municipals més socials. (Les webs dels ajuntaments són passives i direccionals. Han d’obrir-se i permetre la interacció de forma real aprofitant la tecnologia web 2’0).
  • Presència dels ajuntaments en les xarxes socials. (El govern municipal, ha d’entendre que les xarxes socials són la forma de contacte més ràpida i versàtil amb el ciutadà).
  • Escolta activa en les xarxes socials. (L’ajuntament ha d’escoltar al ciutadà d’una forma activa de les xarxes socials i actuar en conseqüència. Ha de garantir que hi haurà un contacte permanent mitjançant aquestes xarxes amb la ciutadania. No és suficient amb una presència, sinó que ha d’existir una interacció permanent i constant).
  • Creació de plataformes de col•laboració i participació ciutadanes. (Han d’arbitrar-se plataformes i fòrums de participació ciutadanes, mitjançant propostes concretes).
  • Fomentar l’obertura de dades públiques (Open Data). (Les dades en mans dels ajuntaments són PÚBLICS, perquè totes les gestions són realitzades partint de diners públics, és a dir, el que aporta el ciutadà i per tant eixes dades han d’estar a disposició de forma permanent i sense traves, agilitzant tots i cadascun dels processos implicats en aquest objectiu. Han de ser dades estructurades, llegibles, utilitzables).
  • Promoure la creació d’aplicacions amb dades públiques per a tercers. (Amb les dades que es facen públiques s’ha de promoure que tercers facen una explotació per establir un coneixement de les mateixes cap a la ciutadania mitjançant criteris concrets, i de forma activa. Açò suposa la creació de corrents de coneixement per a la ciutadania, i una creació de treball per al municipi).
  • Fer més transparent la gestió municipal. (Les decisions de l’Ajuntament han de publicitar-se sempre per mig de les xarxes socials, fent que el ciutadà guanye confiança en la gestió dels seus representants):
  • Utilitzar ferramentes de treball col•laboratiu intern. (S’ha de permetre al ciutadà poder participar i col•laborar en les decisions del municipi més allà del sufragi cada 4 anys).
  • Fomentar la participació interna de l’Ajuntament. (S’han d’aprofitar les capacitats i criteris de la ciutadania per permetre la seua intervenció interna a l’Ajuntament, en aquells espais de participació que entre totes les parts es determine).
  • Gestió del canvi per a la consecució d’un Govern Obert. (Tot això derivarà en un govern conjunt i obert, fent que el ciutadà recupere la confiança, i evitarà la temptació de la corrupció, a l’estar totes les dades públiques sotmeses a la supervisió i coneixement dels ciutadans).


Compartir
Compartir/Guardar/añadir a favoritos

Portada del sitio | Contacto | Mapa del sitio | | Estadísticas de visitas | visitas: 399261

Seguir la vida del sitio es  Seguir la vida del sitio INFORMACIÒ  Seguir la vida del sitio Convocatòries   ?    |    Los sitios sindicados OPML   ?

Sitio desarrollado con SPIP 2.1.2 + AHUNTSIC

Creative Commons License